מה מיוחד ביום ראש חודש?

שלשה חגים יש לנו במשך ימות השנה והם כנגד שלשה האבות, וכנגד י"ב שבטים רצה הקב"ה להנחיל לעם ישראל עוד י"ב ימים טובים בימי ראש החודש, אך מחמת חטא העגל ניטל יום טוב זה מן האנשים, ונשאר אצל הנשים כי הן לא השתתפו בחטא העגל (טור). ולכך, נהגו הנשים מנהג טוב שלא לעשות מלאכה בראש חודש (שו"ע). וכתב המקובל רבינו יוסף חיים זיע"א בספרו 'בן איש חי', שלעתיד לבוא שכבר יתוקן חטא העגל תחזור עטרה ליושנה, ונזכה שיהיו כל ראשי חודשים מועדים גמורים וגדולים כשלש רגלים.


מעלת יום ראש חודש גדולה היא, עד שחכמינו ז"ל בתלמוד קראו לו 'מועד'. מחמת מעלת היום זוכה האדם לתוספת הארה של נשמה יתירה (תיקוני הזוהר ע"פ ביאור הבניהו). וביום זה שובת אש הגיהנם (זוהר תרומה). ומצוה להרבות בסעודת ראש חודש (שו"ע). ויש הנוהגים להדליק נר בליל ראש חודש (החיד"א; בן איש חי).

חודש ניסן, פריחת האביב

סגולתן של ימי ניסן

חודש ניסן הוא ראש וראשון לחודשי השנה, וכפי שנקרא השבת בספר התורה השני 'פרשת החודש': "הַחֹדֶשׁ הַזֶּה לָכֶם רֹאשׁ חֳדָשִׁים, רִאשׁוֹן הוּא לָכֶם לְחָדְשֵׁי הַשָּׁנָה". הוא החודש שמזלם של ישראל חזק (אור החיים). ובכל ימות חודש זה – לא אומרים בו תחנון. וכתב השל"ה שבכל יום יום מימי חודש ניסן – יש בו כקדושת ראש חודש. ומכונה גם בשם 'חודש האביב', כי בו מתחילה תקופת האביב, 'אביב' – אב י"ב, דדשהוא אב וראשון ל-י"ב חודשי השנה, וממנו נמשך כל הנהגת המזלות (רבינו בחיי; ספר דגל מחנה אפרים). ומפני מעלת ימי החודש, מבאר אור החיים הקדוש, על אף שסיימו את מלאכת המשכן כבר בכ"ה בכסלו, המתין הקב"ה לחנוכת המשכן דוקא לחודש ניסן מפני שהוא החודש המשובח המוכן לטובה לעם ישראל.
ואמרו חכמינו ז"ל: בניסן נגאלו – בניסן עתידים להיגאל. ושם החודש 'ניסן' מורה על שבו נעשו הרבה נסים לישראל (מדרש לקח טוב, מהרח"ו). וביוצרות לפרשת החודש (כמנהג כמה קהילות אשכנז) יסד רבי אלעזר הקליר: הַחֹדֶשׁ אֲשֶׁר יְשׁוּעוֹת בּוֹ מַקִּיפוֹת.


עליה אל הקברות

הזוהר הקדוש מגלה, כי בימי ניסן נשמות הנפטרים באות אל מקום הקבורה, ומפני כך מנהג לעלות בערב ראש חודש ניסן אל הקברים. וזאת מלבד מה שלמדנו האריז"ל שכל ערב ראש חודש הוא זמן המסוגל להשתטח על קברי הצדיקים. ויאמר השכבה על הנפטר, ויבקש מן הנפטר שיעמוד בתפלה לפני הקב"ה עלי בני משפחתו ועל כלל ישראל, וידליק נרות לעילוי נשמתו, ובעת ההדלקה יזכיר את שם הנפטר בפיו, ויתן צדקה כי הדבר מועיל הרבה לנשמת הנפטר.

אוצרות הקבלה

תכנים חדשים מהישיבה

Call Now Button