חלום הוא אחד משישים בנבואה (גמרא מסכת ברכות), ובזוהר הקדוש פרשת וישב מובא, כי כל דבר שעתיד לבוא לעולם הקב"ה מגלה אותו, אם על ידי נביאים, ובזמן שאין נבואה מגלים באמצעות חלום או על ידי ציפורי השמים.
כוח פתרון החלום
ישנם כמה סוגי חלומות (מהרש"א), האחד, מראה שניתן לפתור אותו לטוב ולרע, וכגון המסופר בגמרא במסכת ברכות על פותר החלמות בַּר הֶדְיָא, שכל מי שהיה משלם לו כסף היה פותר לו לטובה, ולמי שלא היה משלם היה פותר לרעה, ואביי ורבא חלמו 13 חלומות שווים, ולזה פתר לטובה ולזה פתר לרעה, והתקיימו דבריו. וכאשר רבא שילם לו וסיפר שראה בחלומו שכותלי ביתו נופלים! פתר לו לטובה שיקנה שטחים גדולים של קרקע ללא גבולות. חלומות אלו כל זמן שלא פותרים אותם – אין להם משמעות, כאגרת שלא קראו בה, ועל סוג חלומות אלו ישנו כלל: "כל החלומות הולכים אחר הפה". ומסופר עוד בגמרא על רבי בַּנָּאָה שחלם חלום, וסיפר אותו לפני עשרים וארבע פותרי חלומות שהיו בירושלים, וכל אחד פתר לו אחרת, וכולם נתקיימו בו!

ישנו סוג חלומות אמתיים של צדיקים, המורים על העתיד להתרחש, כחלומו של יוסף הצדיק, שהשמש והירח ואחד עשר כוכבים משתחווים לו, וחלומות אלו אינם משתנים כלל על ידי פתרון החלום, אלא משתנים רק בהתאם לתשובה ומעשים טובים, ובאים החלומות הללו ממלאכים טובים.
כשם שיש כוח בעין להרע וכן להיטיב, כך גם בדיבור ישנו כח להטות את פתרון החלום לטובה, כאשר הפתרון תואם את מראה החלום. אחד מן רבותינו הראשונים רבי יעקב ממרויש חיבר ספר הנקרא "שאלות ותשובות מן השמים", על שאלות רבות עשה שאלת חלום, ומן השמים גילו לו את התשובה, ושם השיבו לו את הטעם שצריך לספר את החלום דוקא לחבירו שאוהבו (כמובא בזוהר הקדוש פרשת וישב), בשביל שיפתור לו לטובה, כי מלאך העומד לימין האדם, נוטל את הפתרון מפיו של הפותר, ואומר אמן כן יהיה. ומפני כך בהטבת חלום, אומרים לבעל החלום כמה פעמים: חֶלְמָא טָבָא חֲזַיתָ. טָבָא הוּא וְטָבָא לֶהֱוֵי.
חלומות שווא
סוג נוסף של חלומות, עליהם אמרו חכמינו ז"ל: חלומות שווא ידברו. והוא חלום הבא מהרהור הלב, מדברים שבמשך היום האדם חשב והרהר בהם. מלך פרס שבור מלכא בא לאמורא שמואל וביקש ממנו שיוכיח את מה שהיהודים אומרים שהם חכמים מאוד, "תאמר לי מה אני יראה הלילה בחלומי" דרש המלך. שמואל השיבו בבטחה: תראה שהרומאים שובים אותך, ומכריחים אותך לטחון את גרעיני התמר ברחיים של זהב. שבור מלכא הרהר כל היום במחזה מבעית ופלאי זה, ואכן כך חלם בלילה (גמרא ברכות).